Onnettomuuksien ehläisy uudistuu
Onnettomuuksien ehkäisyssä siirrytään nykyisestä palotarkastuksiin perustuvasta toiminnasta riskien arviointiin perustuvaan valvontaan. Valvontatoimenpiteet ja niiden kohdentaminen suunnitellaan pelastuslaitoksen laatimassa
valvontasuunnitelmassa. Näin ollen palotarkastettavia kohteita ei enää nykyiseen tapaan määritellä lainsäädännössä, vaan pelastuslaitos määrittelee ne osana valvontasuunnitelmaansa.
Sääntelyn muuttamisella on tarkoitus kohdentaa pelastuslaitoksen valvonta nykyistä paremmin alueen riskejä ja muita erityisiä valvontatarpeita vastaavaksi.
Pelastuslain mukaiset viranomaistehtävät suoritetaan nykyisin maksutta. Uuden pelastuslain mukaan pelastuslaitos voi periä jatkossa maksun valvontasuunnitelman mukaisen palotarkastuksen suorittamisesta.
Erityisten riskikohteiden osalta sääntelyä on täydennetty velvoittamalla viranomaiset ja muut tahot yhteistyöhön onnettomuusriskien vähentämiseksi. Pelastuslaissa tarkoitettuja riskikohteita ovat esimerkiksi vanhusten palveluasuminen ja päihdeongelmaisten tukiasunnot.
Hoitolaitoksissa sekä palvelu- ja tukiasumisessa on jo nykyisin selvitettävä pelastussuunnitelman laatimisen yhteydessä, miten rakennuksessa tai tilassa olevien heikentynyt toimintakyky otetaan huomioon vaaratilanteisiin varautumisessa. Uuteen pelastuslakiin on sisällytetty hoitolaitosten sekä palvelu- ja tukiasumisen poistumisturvallisuusvaatimuksiin liittyvät yksityiskohtaiset säännökset, jotka täydentävät ja täsmentävät nykyistä pelastuslain sääntelyä.
Väestönsuojien rakentamisvelvoitteet kevenevät
Uuden pelastuslain mukaan väestönsuoja tulee rakentaa kaikkiin rakennuksiin, joiden kerrosala on yli 1 200 neliömetriä. Teollisuus-, tuotanto-, varasto- ja kokoontumisrakennusten osalta väestönsuojan rakentamisvelvollisuuden aiheuttava raja on uuden lain mukaan kuitenkin 1 500 neliömetriä. Nykyinen väestönsuojan rakentamisvelvoitteen laukaiseva raja on yleisesti 600 neliömetriä.
Rakennuksen peruskorjauksen yhteydessä tehtävästä uuden väestönsuojan rakentamisvelvoitteesta luovutaan ja sen tilalle on säädetty väestönsuojan kunnostamisvelvollisuus muutos- ja korjaustyön yhteydessä.
Uuden sääntelyn mukaan väestönsuojan rakentamisvelvollisuutta ei enää ole, vaikka korjaus- ja muutostyö lisää rakennuksen kerrosalaa kellarissa tai ullakolla.
Aluehallintovirastot voivat edelleenkin yksittäistapauksissa myöntää vapautuksia väestönsuojien rakentamisvelvollisuudesta. Sisäasiainministeriö voi uuden säännöksen mukaisesti kunnan hakemuksesta myöntää alueellisia vapautuksia väestönsuojien rakentamisvelvoitteeseen.